monument

Măneşti - Callimachi-Văcărescu

fără funcțiune actuală
ACCESIBIL
ECHIPA
2012: Raluca Zaharia, 2013: Leca Irina
Castelul actual a fost construit între 1882 şi 1892 la iniţiativa lui Theodor C. Văcărescu, general, diplomat, istoric şi om politic, pe fundaţiile conacului construit de familia Mănescu în secolul al XVII-
lea. Între 1873 şi 1881, Theodor Văcărescu a fost Mareşalul Curţii lui Carol I al României şi s-a ocupat, alături de fiul său, Radu Văcărescu, de supravegherea lucrărilor de construcţie la castelul Peleş, fapt ce i-a servit ca model de inspiraţie pentru reconstrucţia castelului din Măneşti. Planurile acestuia din urmă au fost concepute de arhitectul Paul Gottereau, iar printre meşteri s-au numărat şi câţiva dintre cei activi pe şantierul din Sinaia. Prin alianţă, domeniul trece în patrimoniul familiei Callimachi la începutul secolului XX.

Naţionalizat la începutul perioadei comuniste, castelul a avut diverse funcţiuni până în anii ’60, când a devenit preventoriu pentru copiii cu tuberculoză. A fost folosit, mai apoi, şi ca platou de filmare - drept pentru care apare, în toată splendoarea sa, în câteva filme de antologie româneşti. În 1974, în urma unui accident nefericit din timpul lucrărilor de refacere a acoperişului, castelul a ars.

Câţiva ani mai târziu, după distrugerile cauzate de marele cutremur din 1977, s-a prevăzut restaurarea urgentă a clădirii, însă lucrările au fost oprite din cauza lipsei de fonduri. Între timp, castelul a ajuns în stare de ruină. A fost retrocedat şi este proprietate privată.

Galerie foto

Materialele de pe acest site se află sub licența
Creative Commons. Orice material poate fi preluat doar cu precizarea sursei (autor, titlul articolului și link către articolul original) și doar în scopuri necomerciale. Mulțumim.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.