MURES
comuna Daneș, sat Criș
Kreisch (DE)
obiectiv turistic
2008: Miron Simona Adina, Moraru Andrei Marius, Radu Aura, Ișan Alexandru Camil
2009: Moldoveanu Petru, Dascălu Dorin

Castelul din Criş se află la aproximativ 30 km de Sighişoara şi a aparţinut familiei Bethlen încă de la începutul istoriei sale. Datorită poziţionării sale retrase, castelul s-a păstrat aproape intact de-a lungul secolelor.

Reşedinţa, ale cărei prime etape de construcţie datează probabil din secolul al XV-lea, este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură de locuire şi apărare din perioada Renaşterii, prezent astăzi în România. Cea mai veche parte a ansamblului este donjonul cilindric cu cinci niveluri, pe a cărui faţadă, la registrul superior, se află o friză decorativă cu un şir de basoreliefuri reprezentând arcaşi.

Castelul a fost locuit până la data naţionalizării, după care a adăpostit diferite funcţiuni, degradându-se într-un ritm alert. În iunie 2007, ansamblul a fost retrocedat familiei Bethlen, care doreşte restaurarea şi introducerea castelului în circuitul turistic. Pitoresc şi misterios, castelul poate fi în prezent vizitat de publicul larg.